Adres

Merdivenköy Mah. Nur Sk. Business İstanbul Sitesi A Blok No:1A 34732 Kadıköy, İstanbul

TÜRKLİM HAMDİ ERÇELİK

BORUSAN LİMANI OLARAK SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

HAMDİ ERÇELİK

BORUSAN LİMANI GENEL MÜDÜRÜ

Borusan Limanı olarak 1983 yılından beri demir çelik, otomotiv, tekstil, maden gibi birçok sektörü içerisine alan ve hızlı büyüyen Gemlik bölgesinde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bugün genel kargo, konteyner ve araç olmak üzerinde aynı anda üç farklı faaliyet hizmet veren Türkiye’deki ender limanlardan biriyiz. Genel kargo faaliyet alanında hem bulunduğumuz bölge hem de demir-çelik (rulo sac, boru, levha sac, profil vb.) ürünlerinin elleçlenmesinde uzun yıllara dayanan operasyonel yetkinlik ve tecrübemiz ile Gemlik Bölgesi’nde pazar lideriyiz. Proje yükleri için Gemlik Bölgesi ve yakın hinterlantta ilk tercih edilen limanlardan biriyiz. Bu alanda sahip olduğumuz yetkinliğimiz ve özel ekipmanlarımız sayesinde Türkiye’nin en büyük ölçekli yükleri dahil farklı ebat ve tonajlarda proje kargo elleçlemelerini gerçekleştiriyoruz.

Faaliyet gösterdiğimiz alanların yanında sürdürülebilirlik başlığında ciddi çalışmalar yapıyoruz. Türkiye’nin ilk yeşil/eko limanlarından biri olan Borusan Limanı olarak sürdürülebilirlik odak alanlarımız iklim, insan ve inovasyon başlıklarında çalışmalarımızı kapsamlı bir şekilde yürütüyoruz. Hayata geçirdiğimiz çevreye saygılı ve sürdürülebilir projeleri sonucunda Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından Bureau Veritas iş birliği ile geliştirilen Green Check-Yeşil Kontrol Belgesi’ni Altın+ derecesiyle almaya hak kazandık.

“KARBON SIFIR OLMAYI HEDEFLİYORUZ”

Sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında limanımızda Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından belirlenen 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi içerisinden “Erişebilir ve Temiz Enerji” anlayışını ana tema olarak belirledik. Karbon ayak izimizi her yıl elleçleme hacmimiz artmasına rağmen azaltıyoruz. 2020 yılında liman sahasında, pilot proje olarak devreye aldığımız "Güneş Enerji Sistemi" ile enerji üretimi yapmaya da başlamış bulunuyoruz. Sürdürülebilirlik stratejimiz doğrultusunda 2030 yılına kadar temiz enerji kullanımında güneş enerji sistemlerinin yanı sıra rüzgâr enerjisi yatırımı başta olmak üzere birçok yenilikçi projeyi hayata geçirerek karbon sıfır olmayı hedefliyoruz.

“KIYI VE DENİZ TEMİZLİĞİ YAPIYORUZ”

Sıfır Atık Mavi kapsamında her yıl liman içerisinde kıyı ve dip temizliği yapıyor, denizlerimizin ve kıyılarımızın kirlenmesini önlemeye, kirlilikle mücadelede farkındalık oluşturmayı sağlıyoruz. Gemlik Gemsaz sahilinde Okyanus Gönüllü Borusanlılar eşliğinde kıyı temizliği, Gemlik İskele Meydanı’nda ise profesyonel dalgıçlar ile dip temizliği gerçekleştiriyoruz. Yerel halkta çevre bilincini yükseltme amacıyla etkinlik sonrasında kıyı ve deniz dibinden toplanan atıkları Gemlik İskele Meydanı’nda sergiliyoruz. Aynı zamanda Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM) Sürdürülebilirlik Danışmanı Prof. Dr. Mustafa İnsel ile gerçekleştirdiğimiz Denizlerde Kirlilik eğitiminde deniz ve suların çevre için önemi ve su kirliliğinin nasıl önüne geçileceğini aktarıyoruz.

“DÖNGÜSEL EKONOMİYE KATKIDA BULUNUYORUZ”

Sürdürülebilirlik projelerimize ilave olarak mevcut süreçlerimizi döngüsel iş modellerine dönüştürüyor, döngüsel ekonomiye katkıda bulunuyoruz. 2021 yılında hayata geçirdiğimiz “Pet Şişe Atıklarından İş Kıyafeti İpliği Üretiminin Sağlanması Projesi” ile pandemi sürecinde artan pet şişe atıklarını tesisimize yerleştirdiğimiz atık kumbaraları ile topluyor, geri dönüşüm tesisine iletiyoruz. Elde edilen geri dönüşüm iplikleri ise liman iş kıyafetlerimizde kullanıyoruz. Bu proje ile aylık 18 bin atık pet şişeyi döngüsel ekonomiye kazandırmanın yanı sıra tüm paydaşlarımızda bu alanda farkındalık oluşturulmasını destekliyoruz.

Çalışmalarımızı ve iş süreçlerimizi dijitalleşme projeleriyle güçlendirirken sürdürülebilirliğe de katkıda bulunuyoruz. Limana girişte imza ile alınan onayların ziyaretçi cep telefonu aracılığı ile yapılması, iş makinelerinin kontrollerinin tablet ile yapılması ve saha denetimlerinin sistem üzerinden tabletler aracılığı ile yapılması gibi projelerimiz ile yılda yaklaşık 81 bin sayfa kâğıt kullanımının önüne geçtik. Borusan Limanı Bilgi Teknolojileri ekibi tarafından yaratılan B-İmza uygulamamız ile yıllık 62 bin sayfa kâğıdın çöpe gitmesini engelliyoruz.

“SEKTÖRDEKİ KADIN İSTİHDAMINI ARTIRMAYI AMAÇLIYORUZ”

Toplumsal cinsiyet eşitliği alanında da önemli projeler hayata geçiriyor, bunun sonucunda Gemlik Bölgesi’ndeki diğer limanlara kıyasla saha operasyonlarında en çok kadın çalışan oranına sahip liman olarak konumlanıyoruz. Kadın istihdamı hassasiyetle yaklaştığımız bir konu. Sadece mevcut iş gücünde yer alan kadınlara değil gelecekte meslektaşımız olacak adaylara da ulaşmak istiyoruz. Hayata geçirdiğimiz proje ile kadınların sektöre katılması ve istihdamını artırmayı amaçlıyoruz. Gemlik Atatepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile imzaladığımız protokol kapsamında on birinci sınıflara koçluk ve on ikinci sınıflara staj imkanı sağlamanın yanı sıra okulun lojistik laboratuvarına da malzeme ve materyal desteği veriyoruz. Mezun olan kız öğrencilere de istihdamda öncelik tanımak planlarımız arasında.

Adres

Merdivenköy Mah. Nur Sk.
Business İstanbul Sitesi A Blok No:1A
34732 Kadıköy, İstanbul